Вижте мобилната ни версия ТУК!


Категории:

Добро Утро
Наздраве
Честито бебе
Свето кръщение
Весела ваканция
Любовни
Честит Празник
Сватбени
Честита годишнина
Рожден ден
Детски рожден ден
Честит Юбилей
Еротични
Липсваш ми
Бързо оздравяване
Благодаря
(+)Календарни празници

+ Вход / Регистрация

(Политика за личните данни)

Следваща картичка:

Честит Лазаровден! >>Честит Лазаровден!

- +
Предишна картичка:

<< Честит Лазаровден!Честит Лазаровден!

Честит Лазаровден!


Картичка: Честит Лазаровден!

Описание:

Лазаров ден!


Лазаров ден .Лазарова събота. Все имена за древния празник, почитан от българите в последната събота преди Страстната седмица.

# posted by bulgarian_kuber @ 10:50 PM

Лазарките
Песните им са магични... Те канят пролетта и плодородието... Привличат добрите сили и прогонват зимната тъга... Измолват здраве и берекет за целия род и поминък... Ето защо, стопаните на всеки дом с радост очакват лазарките рано-рано на този ден и ги даряват с бели яйца, символ на възраждащия се живот!
(още ...)

Лазарките са млади момичета, които сега се замомяват. Те са облечени в празнични носии, косите им са окичени с пищни венци. От този момент те вече се считат готови за женитба. Старите хора казват, че която мома не е лазарувала, не може да се омъжи. Затова и обредните песни, които лазарките пеят на този ден, славят най-вече любовта и младостта. Танците им са живи и буйни, оттам и названието на лазарското хоро - “буенек.“

Кумичене

На следващия ден, участвалите в Лазаруването моми отиват на реката и пускат по течението изплетените от върбови клонки и цветя венчета. В някои части на страната всяка мома приготвя и специален обреден хляб - “кукла“. На реката се чупят залци от “куклите,“ наричат се и се пускат във водата. В това време момците пазят по-долу от момичетата в тихата вода да хващат залците. Всеки момък бърза да хване повече, за да ги даде вкъщи на агнетата, телетата и овцете да не боледуват и да раждат женски през следващата година. Девойката, чието венче или хляб излезе най-напред по течението, става “кумица.“ Това е голяма чест. Тя повежда моминското хоро към своята къща. Вярва се, че тя ще се задоми в близката една година. Този красив ритуал е съпроводен открай-докрай със звънки песни и веселие.

# posted by bulgarian_kuber @ 10:30 PM

Разпус
На Лазаровден старите българи почитали еднакво новия живот и смъртта! Вярвало се, че на следващия ден душите на мъртвите се “разпускат“ от гробовете, за да посетят своите близки. Ето защо на Лазаровден се прави задушница, подава се за мъртвите и се палят огньове в тяхна памет.

# posted by bulgarian_kuber @ 10:00 PM коледарските и сурвакарски обичаи на мъжете. В тях участват момичета, които сега се замомяват, на възраст от 10 до 16 години. Облечени са в празнични дрехи, с цветни венци на главите. В ръцете лазарките носят кошнички, окичени със зеленина за събиране на дарове. Групата на момичетата влиза във всяка къща и изпълнява песен - пожелание към всеки член на семейството за здраве, плодородие и щастлив живот. Стопаните ги даряват с яйца, орехи, пари. Песните, които се изпълняват на този ден са с любовен характер. Играят несключено лазарско хоро. Цялата обредност има посветителен характер за момичетата-участнички. От този момент те влизат в групата на момите и вече са готови за женитба и продължение на рода. Народът казва, че мома, която не е лазарувала не може да се ожени. Следващият ден, Цветница, е продължение на Лазаровден. Лазарувалите моми се събират на реката и всяка носи върбово венче с някакъв белег на него. Венчетата се нареждат на дъска и се пускат по течението на реката, което излезе най-напред, тази мома ще се омъжи първа през годината. В християнската традиция Лазаровден е посветен на Иисусовия приятел Лазар, когото Христос съживил и върнал от мъртвите. Цветница пък припомня тържественото посрещане на Спасителя в Йерусалим, когато жителите на града посрещнали месията с цветя и лаврови клонки.

(скрий)

Ключови думи:

Лазаров, ден, Цветница, Великден, обичаи, момински, момиче, девойка, носия, красива, накити, празници, лазарки, картичка, поздрав, възкресение, живи

Оценете картичката
Оценка:

5.00

(3 гласа)
Добавена от:

nadi75

Дата:

02/04/2009 09:51

Видяна: 18797
Свалeна: 73
Размер: 335.3 KB

Ако картичката Ви допада, то може да си я добавите и във Вашия сайт/форум, копирайки един от следните редове:
HTML:  
BBCode:  
Ezboard:  
URL:  
Съставяне на Картичка :

Честит Лазаровден!
Заглавие :

Текст на съобщението :

Можете да промените и изгледа на картичката (цветовете на отделните елементи) от тук:


Изпращач:

Email *:

Име :
Получател:

Email *:

Име :
Задължителните полета са отбелязани със знак: *.
Грешка или непълен имейл на изпращача:
моля, напишете вашия имейл.

не валиден/непълен имейл.

Грешка или непълен имейл на получателя:
моля, напишете пощата на получателя

не валиден/непълен имейл.

 
Преглед на картичката :

От : "{{card.sendername}}" <{{card.senderemail}}>
До : "{{card.receivername}}" <{{card.receiveremail}}>

Честит Лазаровден!


Postage stamp icon


{{card.title}}

{{card.body}}

{{card.sendername}} ,
{{card.senderemail}}

 
Изпращане на картичката :

Моля, изчакайте.


изглед за телефон ...

 Разширено търсене