Вижте мобилната ни версия ТУК!

Поздрави за всичкиКатегории:

Добро Утро
Наздраве
Честито бебе
Свето кръщение
Весела ваканция
Любовни
Честит Празник
Сватбени
Честита годишнина
Рожден ден
Детски рожден ден
Честит Юбилей
Еротични
Липсваш ми
Бързо оздравяване
Благодаря
(+)Календарни празници

+ Вход / Регистрация

(Политика за личните данни)

Картички за Ден на труда - 1 май

Upload card


Намерени: 27 картички на 3 страници. Показани: 1 до 12 .
1 май, Ден на труда

1 май, Ден на труда

Честит ден на труда!

Честит ден на труда!

1ви май

1ви май

Карикатура за 1 ви Май

Карикатура за 1 ви Май

Международен ден на труда

Международен ден на труда

Честит празник на всички българи!

Честит празник на всички българи!

Честит ден на труда!

Честит ден на труда!

Честит първи май!

Честит първи май!

Честит първи Май

Честит първи Май

Честит Ден на труда!

Честит Ден на труда!

Музикална картичка

музикална картичка за първи май ден на труда

музикална картичка за първи май ден на труда

Честит международен ден на труда

Честит международен ден на труда
Ден на труда и празник на работещите.
Денят на труда и на международната работническа солидарност (известен като Ден на труда, Първи май) се отбелязва ежегодно на 1 май. На тази дата, много страни в света честват обществените и икономически постижения на работническото движение.

Съдържание [скриване]
1 История на празника
2 Честване
2.1 В България
2.2 По света
3 Източници
4 Външни препраткиИстория на празника [редактиране]
Историята на празника се свързва с международното социалистическо движение през 19 век и работническите протести за зачитане на елементарните социални права. Началото се поставя на 1 май 1886 година в САЩ, когато профсъюзите провеждат неофициална национална стачка, в която вземат участие над 300 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден. След тридневни протести в Чикаго полицията и частните охранители разпръсват протестиращите, раняват около 200 души и убиват поне четирима[1]. На 4 май по време на последвалия протест срещу полицейското насилие сред полицията е хвърлена бомба, при която загива един полицай и шестима са ранени. Набързо са осъдени и екзекутирани седем анархисти, впоследствие оправдани като невинни.

През 1889 учредителният конгрес на Втория интернационал, проведен в Париж, призовава за международни демонстрации в знак на солидарност към протестите в Чикаго. През 1904 година Международната конференция на социалистите в Амстердам призовава "всички социалдемократически партии и профсъюзи от всички страни да демонстрират енергично на Първи май за официалното признаване на 8-часовия работен ден, за права на пролетариата и за световен мир." Тъй като най-ефективният начин за демонстрации е стачката, конгресът решава, че е "задължително за всички пролетарски организации от всички страни да спрат да работят на 1 май, навсякъде, където е възможно без негативни последици за работниците."


Честване [редактиране]
В социалистическите и комунистическите страни на честването на Първи май се отдава голямо значение, като част от идеята, че тези страни са управлявани именно от работническата класа.


В България [редактиране]
Денят на труда е един от официалните празници в Република България.

Първият опит за честване на Първи май в България е през 1890 от Топографското дружество. През 1939 Първи май е обявен за официален празник, а от 1945 година комунистическата власт в Народна република България започва да чества празника ежегодно. Държавата отбелязва Първи май с мащабни манифестации из цялата страна, в които задължително взимат участие държавните служители. Манифестациите се провеждат на централния площад във всяко населено място. Манифестиращите преминават марширувайки през площада, като скандират предварително заучени лозунги, които прославят труда и работническата класа. През това време от трибуна, разположена на площада, са поздравявани от представители на Българската комунистическа партия.

След края на комунистическия режим в България през 1989 година, Първи май продължава да е официален и неработен ден, но държавната власт не се ангажира с организирането на масови прояви. Честването се отбелязва от социалисти, комунисти и анархисти, като най-значителни са митинг-концертите на Българската социалистическа партия.


По света [редактиране]
В някои държави по света Първи май е отбелязван официално, в други се чества неофициално.

В САЩ и Канада отбелязват Деня на труда (Labor Day) на първия понеделник от септември. Празникът започва през 1882 година и възниква в резултат на желанието на профсъюза да осигури свободен ден за "трудещия се човек". Днес Деня на труда продължава да се празнува предимно като почивен ден и за мнозина бележи символично края на лятото. Празникът става официален през 1894 година.

В бившия СССР Първи май е важен празник, отбелязван с военни паради, подобно на социалистически Китай.

Празникът се е чествал и в Нацистка Германия под името „Имперски трудов ден“ (Reichsarbeitstag).

Първи май се чества като Ден на труда и е официален празник в редица държави, като: Германия, Австрия, Мексико, Тайланд, Русия.


Източници [редактиране]
↑ How May Day Became a Workers' Holiday. The Guide to Life, The Universe and Everything. bbc.co.uk (от 4 октомври 2001, проверено на 2 май 2008).

изглед за телефон ...

 Разширено търсене