Вижте мобилната ни версия ТУК!

Поздрави за всичкиКатегории:

Добро Утро
Наздраве
Честито бебе
Свето кръщение
Весела ваканция
Любовни
Честит Празник
Сватбени
Честита годишнина
Рожден ден
Детски рожден ден
Честит Юбилей
Еротични
Липсваш ми
Бързо оздравяване
Благодаря
(+)Календарни празници

+ Вход / Регистрация

(Политика за личните данни)

Картички за св. Емилия - 30/05

Upload card


Намерени: 24 картички на 2 страници. Показани: 1 до 12 .
св. Емилия

св. Емилия

Честит имен ден, Емо.

Честит имен ден, Емо.

На моята Еми

На моята Еми

Честит имен ден, Емилия!

Честит имен ден, Емилия!

Поздрав за Ема

Поздрав за Ема

Поздрав за Емелиян

Поздрав за Емелиян

Цветя за Емо

Цветя за Емо

Честит имен ден Еми!

Честит имен ден Еми!

Честит имен ден Еми

Честит имен ден Еми

Св. Емилия - Честит Имен Ден

Св. Емилия - Честит Имен Ден

Честит Имен Ден Еми!!!

Честит Имен Ден Еми!!!

ЧИД Еми

ЧИД Еми
Света Емилия
Света Емилия произхожда от богат благороднически род. Тя е майката на св. Василий Велики и на Св. Макрина, както и на още пет дъщери и трима синове. Двама от синовете ѝ — епископите Григорий Нисийски и Петър Севастийски са обявени за православни светци. Много голямо влияние върху децата в семейството оказва най-голямата дъщеря на Емилия - Св. Макрина, която чрез своите беседи им внушава Божията любов и ги кара да се обърнат към чистия живот. След като децата ѝ напускат дома ѝ, св. Емилия и най-голямата ѝ дъщеря основават женски манастир. [1] Емилия разделя семейното имущество между децата си и освобождава робите и робините. Много от освободените робини се присъединяват към тях. Те се отричат от света и така се образува девически манастир, където те всички живеят под един покрив и делят всичко по равно. Те живеят в смирение и любов и в тях няма нито гняв, нито завист, нито ненавист, нито презрение. Те се отричат от суетата и тщеславието. Славата им е в това, че никой не ги познава, богатството им - в нищетата, тяхната храна - въздържанието. По този начин Емилия доживява дълбока старост. Когато починала, по нейно желание е погребана в малък семеен параклис при мъжа си и един от синовете ѝ. Обявена е за блажена.

Паметта ѝ се почита на 30 май.
Честито на всички, носещи името Емилия, Ема, Емил, Емо, Емилиян, Емилиана

Когато била младо момиче, блажената Емилия искала да остане непорочна до своята смърт. Но рано загубила своите баща и майка, заради гнева на императора, който им отнел цялото имущество и техния живот. Емилия били невероятно красива, а останала сама, би била лесна „плячка” за мъжете. Затова се нуждаела от закрилата на някой благочестив мъж. Според обществото адвокатът Василий притежавал много положителни качества и Емилия се съгласила да се ожени за него.
Емилия и Василий живяли благочестиво, по християнски. Емилия била подкрепяна от съпруга си в нейната благотворителна работа – давала храна на бедните, обслужвала болните. Лишена била от наследството на своите родители, но заради многото добрини, които извършила, заедно със съпруга си, Всевишният така умножил тяхното земно богатство, че те се превърнали в най-богатите хора в околността. Притежавали земи в трите провинции Понтия, Кападокия и Армения. И за деца им имало голямо състояние.

Когато се родил техният син Петър, Василий починал и на ръцете на Емилия паднало цялото домакинство и грижата за децата. Но успяла да възпита всяко едно от тях в дълбоко благочестие. Трима от синовете станали епископи – Василий, Григорий и Петър.
Свети Григорий Назиански с възторг говори за блажената Емилия: „Тя донесла мир и благоденствие на много хора – синове и дъщери, семейни и несемейни. Тя е щастлива и плодовита както никоя друга жена. Трима славни свещеници, една участничка, посветена в духовните тайнства са нейни деца. Изумен съм от духовното богатство на семейството на Емилия! Благочестивата кръв на Емилия - свята собственост на Христа. Най-превъзходна от всички! Ето наградата за нейното благочестие: Господи, слава на твоитете синове, в които пулсират твоите желания!” Синът Василий Велики с гордост говорил пред своите врагове за вярата, на която го е научила неговата майка Емилия.


Най-голямото дете на Емилия била дъщерята Макрина, която помагала на своята майка в земните и духовни дела. Докато Емилия била бременна за първи път с дъщеря си, Господ й дал знак, че това дете ще бъде специално. Сънувала сън, че носи на ръцете си момиченце, а един старец с величествен вид доближил до детето. Три пъти я нарекъл Текла. Емилия се събудила и родила толкова леко – още сънят не бил свършил и тя се сдобила с дъщеря. Родителите Емилия и Василий били убедени, че тяхната дъщеря ще притежава качествата на Светата дева Текла. Наели дойка, но детето не искало да слиза от скута на майка си – чувствало се спокойно само там.

Емилия много добре разбирала отговорността да бъде майка. Ако един мъж е ангажиран с работа и други ангажименти, не му остава достатъчно време пряко да се грижи за децата, така той не е в състояние да ги разбира и да открива техните наклонности. Затова отговорността се пада на майката, която трябва да полага грижи за развитие на душевните и телесни сили на децата. Емилия държала да изпълни своята мисия на майка.

Възпитанието на Макрина също заслужава особено внимание – самата Емилия го приела за образец, по който възпитавала и останалите си деца. Гърците започвали да образоват своите деца от ранна възраст с басни и епически произведения. Емилия осъзнала, че езическите произведения са изпълнени с много мисли и картини, които са оскърбителни за чистите души. Затова тя избирала свещените песни на Давид и притчите за Соломон. Емилия подбирала молитви и хвалебствия, уроци с житейска мъдрост и задължавала децата да ги наизустяват. Емилия ги учила да пеят, но им забранявала песните на Анакреон и Сафо. Емилия учила децата на домакинска работа, защото смятала, че физическият труд укрепва здравето.


От малка Макрина била изключително красива, както по външност, така и по душа. Емилия и Макрина били неразделни, а когато бащата Василий починал, Макрина станала изключителна опора за майка си – помагала й в управлението на имотите, които се намирали в различни области. Тя напътствала своя брат Василий да изучава евангелските мъдрости. Макрина се превърнала в наставник и учител за другия брат Петър. Когато останалите деца отраснали и поели по своя път, Макрина убедила майка си да се оттеглят в манастир.
Майката и дъщерята построили манастир в Понт, на брега на река Ирида. Освободили всички ратаи и заедно с онези, които отказали да ги изоставят се отдали на молитви.


Емилия доживяла до дълбока старост. Когато усетила, че краят й наближава, тя дала последните си напътствия на Макрина, Петър и други хора от манастира. Починала на 8 май 375 г.

Господ дарил Емилия с 10 деца – 5 момичета и 5 момчета. От тях 5 са обкичени с духовна слава и святост – Свети Василий Велики, архиепископ на Кесария Кападокийска, вселенски учител (1/14 януари), преподобна Макрина (19 юли / 1 август) – образец за аскетичен живот, оказала силно влияние върху живота и характера на Свети Василий Велики, Свети Григорий, епископ Ниский (10/23 януари), Свети Петър, епископ Севастийски (9/22 януари) и праведната Теозевия – дякониса (10/23 януари).

изглед за телефон ...

 Разширено търсене